Ahad, 3 Oktober 2010

Belajarlah daripada pengalaman

Dalam hidup ini banyak yang perlu kita belajar... daripada belajar kita dapat pengalaman... pengalaman kita tak sama dengan orang lain.. setiap di antara kita ada keistimewaannya.. pendek kata semua orang ada kelebihan dan kekurangannya.. aku juga tidak terlepas dalam meniti perjalanan sebagai seorang manusia...hmm dalam keadaan sedar atau tidak sudah hampir satu semester aku memegang taklifan ini.. ada tawa ada suka ada luka ada manisnya.. satu persatu.. kita rungkaikan..

kata orang x kenal maka x cinta.. bagi aku pula x kenal maka x tahu... kadang2 kita merasakan kita adalah insan yang paling teruk, malang, sedih.. tapi kta x sedar ada orang lagi sdey drpd kita.. ada orang lagi teruk pada kita... tapi hakikatnya.. semua orang berhak mempunyai rasa mereka sendiri... aku kadang2 berada dalam keadaan gembira.. kadang2 aku sendiri pon x dapat kenal pasti apa mood aku sebenarnya.. haha...

tahu x knapa aku suka mengatakan setiap manusia itu berbeza-beza.. sbb kita semua x sama.. ada yang tinggi ada yang rendah.. ada yang putih ada yang kulit sawa matang... dan macam2 lagi.. pekara itu pun sudah dapat membezakan antara manusia.. tu kita baru lihat dari segi fizikal je.. huhu.. pon dah nampak ada perbezaan...

apatah lagi perkara yang ada di dalam lagilah abstrak kan.. manalah kita nampak..
kadang2 rasa cam kita ni perasan sendiri ker? syok sendiri ker? hahah... apelah tafsiran orang pada kita pon tak tahu...... memang abstrak..

even kalaulah orang tu cakap sendiri kat kita pon.. tapi dihati siapa yang tahu...
adalah seorang sahabat ni kata kat aku.." aku ni mengkonfiuskan orang".. hmm tahlah mungkin..!! tapi secara hakikatnya.. watak aku memang berbeza walaupun dalam satu masa..
tapi aku tidak kisah.. sbb bagi aku kadang2 aku perlu jadi air bila semua dah jadi api.. just that..
but i dont know whether it is suitable or not.. hmm...
xper2 kita teruskan..

banyak betul yang aku blajar.. sabar.. tenang.. (walaupun kadang2 x hilng juga sifat nak marah cuma rsanya dah boleh Control lah..).. hmm seronok sangat...

kadang aku rasakan yang Allah itu maha mengetahui setiap yang berlaku pada hambanya... kadang air yang tenang pon x selamanya tenang ,, kadang nak juga ia berkocak..
mungkin itulah ... Allah datangkan ujian... untuk menguji tahap keimanan..
Allah datangkan ujian supaya kita keluar dari lembah kealpaan..
mungkin aku sendiri tidak sedar.. mungkin juga aku sendiri tidak pernah menghargai... thanks adik.. kerna mngingatkan akak yang kadang2 manusia perlu diberi penghargaan..
aku akan belajar daripada pengalaman...... thanks..

SALING MENGHARGAI
DAN
SALING MENSYUKURI..

KADANG2 ALLAH SEMBUNYIKAN MENTARI KERANA ALLAH NAK HADIAHKAN KITA PELANGI :)

2 ulasan:

  1. hidup memg penuh dengan warna warni.....
    jadikan senyuman penawar duka...
    anything happen,life must go on...

    BalasPadam